Deniz Baykal'ın Açmazı

Malumunuz uzere; cok yakinda yerel secimler var. Partiler, uzun zamandir bu yerel secimlere hazirlanmaktadir. Kimisi, bunu, siyaseti cirkinlestirerek yapiyor, kimisi, temiz siyasetin gereklerini yerine gerektirerek. Isin aci tarafi; bu temiz siyasetcilerin sayisi oldukca az.

Son gunlerde, devletimizin, fakir vatandaslarimiza yaptigi komur yardimi cokca konusulmakta. Tipki her secim doneminde konusuldugu gibi. Bu yardimlar, her zaman yapiliyor ama bazi kisiler, bu yardimlari, hukumet partisinin, secim yatirimlari olarak gostermekte kararli.

Bu yerel secimlerin, faturasi oldukca agir oldu. Ozellikle, Diyarbakir ve bircok dogu vilayetimizin belediye baskanligini alma ugrasi, bazi kisilerin, teror orgutunun dugmesine basmasina neden oldu.

Anlasilacagi gibi, herkesin bir plani var. Yalniz, iclerinden birinin plani cok ilginc. Bundan daha birkac ay once, meclis'in, basortusu ile ilgili cikardigi yasaya siddetle karsi cikan, olayi Anayasa Mahkemesine kadar goturen CHP'nin Genel Baskani Deniz Baykal, gecen gun, Sultanbeyli'deki Hamza Yerlikaya Spor Salonu'nda, partisine yapilan yeni katilimlar nedeni ile duzenlenen torende, yeni uyelere rozet takti. Bu uyeler arasinda, cok sayidaki, bas ortulu ve carsafli hanimlar dikkat cekti. Gorulen o ki; muhafazakar kimlige sahip kisilerin oylarina goz dikmis. Belli ki, basortulu vatandaslarimiz, sadece secim zamani, CHP'lilerin goz zevkini bozmuyor.

Bir insan (ya da parti) bunu nasil yapar aklim, hafsalam almiyor. Hem o insanlarin ozgurluklerinin onune gececeksin hem de o insanlarin oyuna goz dikeceksin. Yani Deniz Baykal, "sen, oy zamani vatandasimizsin, secimler disinda insan bile degilsin. Sen, sokakta, evinde, kisacasi kamusal alan disinda basortunu takabilirsin, ibadet ozgurlugun var ama kamusal alanda basortunu takamazsin, ibadetini yapamazsin. O kadar da ozgur degilsin" mi demek istiyor? Peki Sayin Baykal, o insanlar, ozgurluklerini ellerinden almana ragmen, sana oy verir mi? Kendini komik duruma dusuruyorsun. Siyaseti, bu kadar da kirletmesen iyi olur.

Deniz Baykal'in, icinde bulundugu acmazi aciklayabilmek mumkun degil. Her kesime hitap eden bir partinin lideri olsan anlarim herkese mavi boncuk dagitmani. Ama bir yandan Basortusu Ozgurlugunun onune gececeksin, mecliste engelleyemeyince olayi Anyasa Mahkemesine tasiyacaksin, bir yandan da Ozgurce Ibadet Icin slogani ile oy avciligi yapacaksin.

Hadi, muhafazakar insanlarin oyunu zaten alamazsin da, kendi kesiminden insanlar sana demeyecekler mi; bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu? Deniz Baykal ne yaptiginin farkinda mi? Bence degil...

Yorumlar