Nazım Hikmet resmen Türk vatandaşı oldu...

Ünlü şair Nazım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.


Nazım Hikmet, 58 yıl sonra resmen yeniden Türk vatandaşı oldu. Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Hükümet, eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan ünlü şairin, yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesini kararlaştırmıştı. Bakanlar Kurulu'nun 5 Ocak 2009 tarihli kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri mevzuattan çıkarılmıştır. 2002 UNESCO tarafından 'Nazım Hikmet yılı' ilan edilmiştir. Artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmektedir" demişti.

NAZIM HİKMET'İN MEZARI BARTIN'A TAŞINACAK

Bartın'ın Ulus ilçesi Belediye Meclisi tarafından Türk vatandaşlığına kabulü gündeme gelen şair Nazım Hikmet'in Rusya'daki cenazesinin, ilçedeki Hasan Dede Türbesi'nin yanına nakledilmesini yönünde karar alındı.

Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus, ilçedeki Hasan Dede Türbesi'nin yanına Nazım Hikmet'in anıt mezarının getirilmesini onayladıklarını söyledi. Nazım Hikmet'in evrensel bir şair olduğunu ifade eden Ulus, "Nazım Hikmet'in yurttaşlık hakkı iade edildiğinde cenazesinin Türkiye'de ilçemize getirilmesi hususunda, Belediye Meclis Üyemiz Galip Arslan tarafından belediye meclisine önerge verildi. Belediye Meclisi bu önergeyi 7 üyeyle kabul etti. Umarım bu talebimiz kabul olur" dedi.

Belediye Meclis Üyesi Galip Arslan bir dönem Nazım Hikmet'in düşüncelerini konuştuğu için yargılandığını, kendisinin ve Nazım Hikmet'in 20 yıl sonra anlaşılmasına sevindiğini söyledi. Belediye Meclis Üyesi Arslan, "Nazım Hikmet büyük ustaydı. O şiirinde Anadolu'da Çınar ağacının gölgesine gömülmeyi istemişti. Bizim Ulus ilçemiz Çınar ağaçlarıyla ünlüdür. Umarım bu talebimiz vakfı ve ailesi tarafından kabul görür" diye konuştu. Ulus Belediye Meclisi üyeleri ve Ulus'ta yaşayan vatandaşlar da Nazım Hikmet'in mezarının Rusya'dan ilçelerine getirilmesi isteğine sıcak baktıklarını ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorumlar