1 milyar $, 2 yıl önce kasada olacaktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: İETT’nin Levent arazisi önemli bir kaynak. Yargı süreci ve engellemeler sebebiyle bu iş sonuçlanamadı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile başlatılan ve geleneksel hale gelen ‘Gündemdekiler’ toplantısının ikinci konuğu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yargı süreci devam eden İETT’nin Levent’teki arazisinin çok değerli olduğunu belirterek, satılması için gerekenin yapılacağını söyledi. Türkiye’nin konuğu olduğu yazı işleri toplantısında Ekonomi Müdürümüz Adil Küçük’ün ekonomiyle ilgili sorularını cevaplandıran Belediye Başkanı Topbaş, “İETT Levent arazisi bizim için önemli bir kaynak. Yapılan itirazlar, yargı süreçleri, birilerinin engelleme çalışmaları nedeniyle bu iş sonuçlanamadı. 1 milyar 156 milyon lira 2 yıl önce kasamıza girmesi gerekirken henüz girmedi. Yargı sürecinde de bir takım gerekçelerle plan kararı iptal ettirildi. Tabii ki yeniden düzenleme çalışmalarını Meclis yapacak. Bu bölgedeki tek arazi olduğuna inandığımız arsanın kent ekonomisine katkısı olacak şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz. İhale süreci devam ediyor. İmar sorununu çözmeye çalışıyoruz” dedi.
Eski İstanbul olarak bilinen bölgede yerleşim yerlerinin kaldırılmasının hata olduğunu söyleyen Topbaş, Eminönü tarihi yarımadasının tamamıyla turizme açılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Zamanında bölgeye tekstil, atölye gibi işletmelerin yerleştiğini ifade eden Topbaş, “Bunların taşınması söz konusu. Fakat fonksiyonları doğru yerlere koymazsanız, boşalttığınız yerlere farklı insanlar gelir yerleşir. Sonra oraya siz de giremezsiniz. Hata yapmamaya çalışıyoruz. Bunun için işler ağır yürüyor gibi görünüyor. Bunları zamana yayarak yapmak gerekir. Yarımadayı trafikten arındırmak için metronun tamalanması gerekiyor. Tarih, metro ile kurtulacak. Sarayburnu’ndan trafiği yer altına alacağız” dedi.

İSPARK’ı özelleştirebiliriz
İSPARK’ın doğru bir adım olduğunu söyleyen Topbaş, “Şu anda 1.5 milyar doları sistemi kente kazandırdık. İleride bunu halka açmayı, ya da özelleştirmeyi düşünebiliriz” dedi.

Uzak Doğu’yu evdeki atölye kalkındırdı
İstanbul’da şehrin yoğunluğunun içinde atıl iş gücünü ekonomiye katabilecek bir takım fırsatlar olduğunu da söyleyen Belediye Başkanı Topbaş, “Evlerin bir bölümü atölye gibi çalışıyor. Bence iş sahipleri bunu fırsat olarak görmeli ve evlerdeki atölyelere sipariş vermeli. Uzak Doğu böyle kalkındı. Hem işgücünü ekonomiye katıyorsunuz, hem de ucuz işgücünü kullanıyorsunuz. İki tarafıyla çok faydalı bir iş. Ben evinde klemens vidası sıkarak ailesini geçindiren nine tanıyorum. İstanbul Meslek Edindirme Kursları (İSMEK) geçen yıl 230 bin kursiyere sertifika verdi. Bu kursları bitirenler arasında ihracat yapanlar bile var. İsmek’ten 230 bin kursiyer sertifika aldı. Klemens vidası sıkarak evini geçindiren babaanneyi ben gördüm. Biz de evlerimizi atölyeye çevirdiğimiz zaman ülke olarak kalkınırız” diye konuştu.

İstanbul’a tek merkez yetmiyor
İstanbul’un kent özelliğinden çok ülke özelliği taşıdığını ve bu nedenle tek merkezin yetmediğini söyleyen Topbaş, böyle bir şehirde hayatı kolaylaştırmanın yolunun teknolojiyi geliştirmekten geçtiğini ifade etti. Topbaş şunları söyledi: “İstanbul’da biz bazı çalışmalarda dünya standartlarını geçtik. Cepten trafik kameralarını görebiliyoruz. Kentin haritalarına ulaşabiliyoruz. Kentin rehberine ulaşabiliyoruz. İnsanlar kentin değişik yerlerindeki kameralardan istanbul’u izleyebiliyorlar. Kent yaşamında ne kadar teknoloji imkanı verirseniz, hayatı o kadar kolaylaştırıyorsunuz. İstanbul çok büyük ülke özelliği gösteren bir kent.”

Kentsel dönüşüme Barcelona modeli
Kentsel dönüşüm konusunda İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen modeli incelediklerini söyleyen Topbaş, “Bu model başarılı oldu. Bunu İstanbul’da uygulamayı planlıyoruz” dedi. İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda muhalefetin halkı ‘Evlerinizi yıkacaklar, buraları peşkeş çekecekler’ diye korkuttuğunu ifade eden Topbaş, “Kentsel ödünüşümde Kartal bizim için önemli bir proje. Kartal alt bölgede taş ocağından çimento fabrikasına kadar olan 550 hektarlık alan kentsel dönüşüm planı içinde. Kartal, Maltepe, Tuzla ve Cendere bölgelerinde dönüşüm çalışmalarımız var. 270 hektarlık Küçükçekmece-Avcılar arasındaki sahil bağlantı alanında ekolojik dönüşüm projemiz var. Bunlar büyük ölçekli projeler. Bunun altında Küçükçekmece’de 10 ayrı küçük proje daha var. Kentsel dönüşümde mutlaka eşdeğer esasına göre hareket edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Yorumlar