Birlikte çözeceğiz...

Başbakan Erdoğan, Kürt meselesinin çözümüne yönelik yeni bir çalışma başlattıklarını belirterek, bu süreci farklı bir merkeze taşımak isteyenlere asla izin vermeyeceklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün günübirlik olarak Suriye’ye düzenlediği çalışma ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Hükümetin Kürt meselesinin çözümüne yönelik bir çalışma başlattığını anlatan Erdoğan, bununla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirildiğini ve bu çalışmanın olgunlaştırıldıktan sonra söylem birliği içinde kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.
Erdoğan şöyle devam etti: “Kürt açılımı ile alakalı olarak gündeme getirilen konu bizim iktidarımız süresinde ele aldığımız bir meseledir. Partimizin programında da yer almış bir konudur. Buna ister ‘Kürt meselesi’ deyin, ister ‘Güneydoğu meselesi’ deyin, ister ‘Doğu meselesi’ deyin, isterse yine son olarak adlandırılan ‘Kürt açılımı’ diyelim, ne dersek diyelim, bunun üzerinde bir çalışmayı başlattık. Nitekim 2005 yılında biliyorsunuz Diyarbakır konuşmam var. O günden bu güne biz belli mesafeler aldık. Bölgeye 12-13 milyar lirayı bulan yatırımlar yaptık.”

BİRLİK İÇİNDE OLALIM
“Bu süreci farklı bir merkeze taşımak isteyenler ve ülkemizi bu noktada adeta ayrıştırmak, bölme gayreti içerisine girenlere de kusura bakmasınlar biz ‘evet’ diyemeyiz” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bizim bunu bir birlik, beraberlik içerisinde ve bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti ortak paydasında toparlayarak götürmemiz lazım. Çünkü tarihine baktığımız zaman bu ülkede Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Gürcüsü... Böyle bir ayrım yok. Hepsi birbiriyle omuz omuza vermiş, yeri gelmiş kucak kucağa böyle savaşta oturmuşlar biri birinin kucağında şahadet şerbetini içmiş. Bu günleri yaşamış bir milletiz. Ama şimdi bunu farklılaştırmak isteyenler var. Bizim iktidarımız böyle bir iktidar değildir. Tam aksine o dayanışmayı, o birlikteliği getiren, getirmeye gayret eden bir iktidardır.”

ESAD: Türkiye arabulucu olsun
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad; Erdoğan’la görüşmesi sırasında “Orta Doğu barış sürecinin tekrar başlaması için Türkiye’nin ara bulucu olması halinde Suriye’nin her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu söyledi. Esad’ın görüşmeler süresince Türkiye’nin bölgede üstlendiği rolün önemine vurgu yaptığı ifade edildi. Suriye Devlet Başkanı’nın “Türkiye’nin bölgenin barışı için şimdiye kadar yürüttüğü aktif rolün hayati önem taşıdığı ve bundan sonra da Türkiye’nin bu rolüne devam etmesinin bölge için çok önemli olduğunu” belirttiği bildirildi.

Hakim ve savcı atamalarında istenmeyen gelişmeler yaşandı
Başbakan Erdoğan, “Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yaz kararnamesi çerçevesinde gelişen tartışmalara yönelik bir soruya ise “Biliyorsunuz bu kararnameler Adalet Bakanlığı’nın hazırlığıyla, hazırlığı yapar ve Adalet Bakanlığı bu hazırlığı HSYK’ya takdim eder. HSYK belli bir sürede üzerinde çalışmasını yapar, ondan sonra görüşerek bu iş karara bağlanır. Ne yazık ki, tabii bu süreç içerisinde, istenmeyen bazı gelişmeler oldu. Yani Adalet Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu çalışmanın dışında bir çalışma ortaya çıktı ki bu biraz farklıydı. Bunu şimdi değerlendirecek değilim. Ancak, şu anda tabii bütün beklentiler, özellikle bu yaz kararnamesi ile ilgili, birçok hakim, savcı çocuklarının okul durumları, şu, bu vesaire belli yerlere taşınma durumları olacak. Bu konuda kararın verilmesi beklentisi hakim. Fakat şu ana kadar aldığım bilgi 1300 civarında hakim, savcı hususunda mutabakata zannediyorum varılmış. Öyle gözüküyor şu anda. Temennim odur ki Adalet Bakanlığı’nın göndermiş olduğu listeyle ilgili çalışma sonuçlandırılır ve böylece bu beklentiler cevabını bulmuş olur. Herkes de gideceği yere gitmiş olur” karşılığını verdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Halep Üniversitesi’nde Fahri Doktora unvanı verildi.

‘Katsayı kaldırıldı haksızlık giderildi’
Başbakan Erdoğan, üniversiteye giriş imtihanlarında meslek liselerine yönelik katsayının kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi: “YÖK sağ olsun şu ana kadar olan eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiştir. Çok daha farklı ve dünyadaki bütün bu noktadaki çalışmaları değerlendirerek bir adım atmışlardır. Ben, bu geciken, binlerce meslek lisesi mezununun mağdur edildiği böyle bir süreci düzelttikleri için kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Ama bunu hâlâ farklı yerlere çekmek isteyenler var. Kimse bunu farklı yerlere çekmek istemesin. Bu bütün meslek liselilerin mağduriyetiydi. Bu giderilmiştir. Bunun yanında da artık gerçekten kabiliyeti olan, gerçekten yönlendirme noktasındaki iki aşamalı sınavla da hakikaten farklı bir sürecin başlamış olması inanıyorum ki başarılı öğrencilerin istedikleri yere gitmeleri noktasında ki sürece de katkısı olacaktır. Bunu da ben isabetli bir adım olarak görüyorum.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Yorumlar