KATSAYI SEVİNCİ!!!

YÖK’ün meslek liselerinin aleyhine olan katsayı adaletsizliğini gidermesi, iş çevreleri başta olmak üzere birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı

MÜSİAD ve İTO, iş dünyasına nitelikli ara eleman yetişmesinin önünün açıldığını, sınırlı sayıdaki üniversitelere giremeyen gençlerin işsiz kalmayacağını bildirdi


MÜSİAD BAŞKANI VARDAN: KALİFİYE ELEMAN PROBLEMİ ÇÖZÜLECEK

YÖK’ün “tek katsayı” kararını yazılı bir açıklama ile değerlendiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Üniversiteye girişte 10 yıldan bu yana süregelen, ‘eşit şartlarda eğitim’ ve ‘insan hakları’ ilkelerini ihlal eden bir uygulama söz konusuydu, bu haksızlık giderildi” dedi. Katsayı eşitsizliğinin kaldırılmasının kalifiye eleman problemini çözeceğini dile getiren Vardan, şunları kaydetti: “Farklı katsayı uygulaması, meslek liselerine yönelik ilgiyi azaltarak, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluşturmuş ve bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, mesleki eğitimi bitirme noktasına getiren katsayısı eşitsizliğini kaldırarak büyük bir hatadan dönmüştür. Eşit şartlarda eğitim ilkesine uygun olmayan ve insan hakları ihlali olan bu uygulamanın kaldırılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.” Vardan, kararla birlikte büyük bir yapısal dönüşüm içinde olan sanayinin nitelikli iş gücü bulma noktasında çektiği sıkıntıların ortadan kalkacağını düşündüklerini ifade etti.

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: MESLEKİ ve TEKNİK eğitimin önü açılacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, YÖK’ün katsayı kararının ardından, sanayicinin nitelikli ara eleman sıkıntısı çekmeyeceğini bildirdi. Yalçıntaş, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Adaletsizliği gideren YÖK, Türkiye ekonomisinin geleceğini belirlemede en önemli unsur olan mesleki eğitimin önündeki en büyük engeli kaldırarak, mesleki eğitimin geleceğinin Türkiye’nin geleceği olduğunu görmüştür. Kurul, üniversiteye girişte mesleki ve teknik lise öğrencileri aleyhine olan katsayı eşitsizliğini gidermek suretiyle, bu okulları yeniden cazip hale getirmiştir. Gençlerimiz artık üniversite sınavlarında puan kaybı endişesi taşımadan meslek liselerine gidebilecek. Sınırlı sayıdaki üniversitelerden birisini kazanamayan gençlerin mesleksiz ve işsiz kalmasının önüne geçilecek. Gençler, mesleki ve teknik liselerde öğrendiği branşta daha kolay iş bulabilecek. Böylece sanayimizin hayati ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacı da daha sağlıklı bir şekilde karşılanabilecek.”

ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞÜ

Yıllarımız boşa gitti zamanımızı çaldılar

YÖK’ün katsayı eşitliği kararını değerlendiren meslek lisesi mezunları, kararın çok geç alınmasından yakındı. Kadıköy İmamhatip Lisesi mezunu Mustafa Avcı, 12 yıllarının boşa gittiğini belirterek “Bu karara çok sevindim. Daha önce çıksaydı yıllarımız boşa gitmezdi. Yine de benden sonraki arkadaşlarım rahat eder inşallah” dedi. Haydarpaşa Anadolu Teknik Okulları Meslek Lisesi’nden 2007 yılında mezun olan Eralp Acar, kararın geç verildiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Geçen sene bu yanlıştan dönülür diye heyecanla bekledim, karar çıkmayınca imtihana girdim ve puanım kırıldığından dolayı 4 yıllık fakülteye giremedim. Elektronik mezunuyum, 2 yıllığı tercih etmek zorunda kaldım.”
Aynı lisenin metal bölümünden yeni mezun olan ve bu sene üniversite imtihanına giren Cüneyt Al ise, “YÖK niye bizi kapsam dışı bıraktı. Hakkımı arayıp mahkemeye gitmeyi düşünüyorum. 2010’da geçerli olacağını duydum, çok üzüldüm. Bu kadar zamanımızı, hayallerimi çaldılar” şeklinde konuştu.
İstanbul Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi 2008 mezunu Talha Murat da imtihana girdiğini, ancak bir daha girecek gücünün olmadığını ifade etti. Murat, “Bu sene bizi de kapsasaydı sevinirdim. Artık bu sene tercihimi yapacağım” dedi.

NUMAN KURTULMUŞ: Başından beri buna karşıydık

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, “üniversite giriş sınavlarında haksız rekabete ve onbinlerce öğrencinin mağduriyetine sebep olan antidemokratik uygulamanın sona erdirilmesinden memnuniyet duyduğunu” bildirdi. Düzenlemeye en başından bu yana karşı olduklarını hatırlatan Kurtulmuş, “Geç kalınmış bir düzenleme olsa da alınan bu kararı büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ifade ediyorum. Tamamen siyasi ve ideolojik kaygılarla milletimize dayatılan bu düzenleme, aradan geçen 11 yılda maalesef telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmuştur. Bu bağnaz yaklaşım sebebiyle onbinlerce evladımız hak ettikleri üniversitelere girememiş, bu acımasız sistemin kurbanı olmuştur. Birçok meslek lisesinin kapısına kilit vurulmak zorunda kalınmıştır” ifadelerini kullandı.

RESUL CEYHAN: Bu düzenleme tarihî bir karar

Demiryol Meslek Okulu Mezunları Derneği Başkanı Resul Ceyhan, “YÖK’ün, meslek liselerinin katsayı adaletsizliğinin giderilmesine yönelik aldığı karar tarihî niteliktedir” dedi. Ceyhan şunları söyledi: “1998 yılından itibaren değişen sınav sistemiyle birlikte meslek liseleri ikinci plana atıldı. O yıl kapatılan okulumuza ülkemizin çeşitli yörelerinden seçilmiş öğrenciler gelirdi. Her fırsatta ülkemizin nüfusunun çok genç olduğu ifade edilmesine rağmen, bu genç nüfus bir türlü iş gücüne dâhil edilememişti. Bunun en temel sebebi, ara eleman olarak tabir edilen teknisyenlerin ihtiyaca cevap verecek niteliklerde yetiştirilmemesidir. Tarihî nitelikteki düzenleme yapılmasaydı, kalifiye eleman açığı daha da artacaktı.”

Y. ZİYAETTİN SULA: Emeği geçenlere teşekkür ederiz

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula; 1999 yılından bu yana, İmam Hatip Liselerinin de içinde bulunduğu meslek liselerinin üniversiteye giriş haklarını gasp eden adaletsiz katsayı uygulamasına son veren düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini bildirdi. Bir açıklama yayımlayan Sula, “Mesleki eğitimi yerle bir eden, yüzbinlerce öğrenci ve veliyi gözyaşlarına boğan ve devletine küstüren, istikballerini karartan bu uygulamayı başlatan ve müdafaa edenlere de teessüf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Yorumlar