Son Zamlar ve Enerjide Dışa Bağımlılık

Asagidaki yaziyi, 03.11.2008 tarihinde, lafmacun.org isimli sozlukte yazmistim. Mesele, henuz sicak oldugu ve daha uzun sure sicakligini koruyacagi icin buraya da yazmayi uygun gordum.

Ulkemizin en buyuk problemi; enerjide disa bagimliligimiz. Hem de oyle bir bagimlilik ki; adamlar ne dese, emredersinizi cakacagiz. Hal boyleyken; telefunken demeyecegim tabii ki ama enerjide disa bagimliligi asgariye indiremezsek ne cari acik kapanir, ne enflasyon asagiya iner, ne de bu zamlar son bulur.

Butcedeki harcama kalemlerini gozden gecirdigimiz zaman goruyoruz ki; maalesef ilk sirada enerji var. Bununla beraber; savunma harcamalari da, enerji harcamalari kadar olmasa da buyuk bir yer tutuyor. Bunda; asker-devlet olmamizdan tutun da, teror orgutlerine kadar bircok sebepler silsilesi soz konusu. Bu konuya da zaten girmeyecegiz cunku giren cikamiyor. Devletin koca koca savcilari bu denklemi cozemezken; biz mi iki satirla cozecegiz? Zaten konumuz da bu degil...

Konumuz; enerjide disa bağımlılık. Hukumetin, enerjide disa bagimliligimizi asgariye indirmek oncelikli icraati olmalidir. Peki, hukumet, bu disa bagimliligi asgariye indirebilir mi? İndirebilir; zira uydu fotografi gosteriyor ki; Turkiye'de azimsanmayacak kadar cok yeralti zenginlikleri (petrol, dogalgaz, vb enerjiye dönük yeralti zenginlikleri ve bunun yaninda altin vb. madenler) vardir. Kaldi ki; neredeyse butun komsularimizda bir balta darbesi ile petrol cikiyorken, her taraf dogalgaz basiyorken, bizde cikmamasi manidar degil mi? Rusya, petrol ve dogalgaz ihrac ediyor. Ustelik dogalgazda ilk siralarda, İran, petrol ve dogalgaz ihrac ediyor, ilk siralarda, Irak'in petrolu basina neler acti herkesin malumu, korfez ulkeleri petrolle yatip petrolle kalkiyor, neredeyse su yerine petrol icecekler, Suudi Arabistan ona keza, Hazar havzasindan cikan petrol ve dogalgazin haddi hesabi yok. Birakin o petrollere sahip olmayi, o petrolu akdenize tasiyacak olan boru hatti Turkiye'den de gecsin diye ne kulisler yaptik, vermedigimiz taviz kalmadi. İnsan kendi kendine soruyor; bu cografya'da, bu yeralti zenginlikleri birtek bizim ulkemizde mi cikmiyor?

Yeralti ile beraber, henuz faydalanamadigimiz bircok akarsuyumuz mevcuttur. Her yil, denize milyar dolarlar akitiyoruz. Ruzgari enerjiye ceviremiyoruz, medcezirleri enerjiye ceviremiyoruz ve daha neler neler...

Bu is, hemen cozulebilecek bir sorun mu? Hayir... En az 40-50 senelik uzun vadeli bir politika gerekiyor bunun icin.

Bu isi halledebilmemiz icin yapmamiz gereken icraatleri gerceklestirmemize dis mihraklar musaade eder mi? tabii ki etmezler, etmediler, etmiyorlar, etmeyecekler. Ama onlar etmiyorlar diye yerimizde mi oturmaliyiz?

Sozun ozu; enerjide disa bagimliligi ortadan kaldirmazsak, hukumete hangi parti gelirse gelsin, kim basbakan olursa olsun, bu zamlar da, bu cari acik da kacinilmazdir.

Yorumlar