Başörtüsü Sorunu öncelikli sorunumuzdur

CHP'liler, basta Genel Baskan'lari Deniz Baykal olmak uzere, gecmiste ve bugun, israrla, basortusunun oncelikli sorunumuz olmadigini, daha oncelikli sorunlarimiz varken bunun konusulmasinin bile gereksiz oldugunu soyluyorlar. Peki, ulkemizin oncelikli sorunlari nedir? Issizlik mi, global ekonomik kriz mi, egitim mi, saglik mi?

Evet, global kriz, kriz tamtamcilarinin zorlamasi ile maalesef bizi de etkiledi. Teget gecti demek; bu saatten sonra yersiz olur. Issiz sayisi, son aylarda artis gosterdi. Bu da dogrudur. Peki, bu issizler icinde ne kadar basortulu var biliyor musun? Ustelik; kriz olmasa da, basortululer icin kriz her daim devam ediyor.

Bir basortulu kadinla (veya kizla) issizlik uzerine hic konustunuz mu? Bir konusun bakalim, neler soyleyecek? Onlar, kapali olduklari icin, baslarini acmadan ya da peruk takmadan, kamu kuruluslarinda calisamiyorlar. Peki ozel sektor? Bircok ozel sirket de, onlara is vermiyor. Kimisi cekindiginden, kimisi kendi siyasi gorusune ters oldugu icin basortululere is vermiyor. Basortulu bir hanimin is bulma olasiligi, diger kadin vatandaslarimiza oranla %60-70 daha zordur. Erkeklere oranla %70-80 daha zordur. Muhafazakar kimselere ait bircok sirket bile bazi cekincelerinden, kapalilari ise almiyorlar, alamiyorlar. Hatta bazi cemaat sirketleri bile bu cekincelerden almiyorlar, alamiyorlar.

Simdi kendinizi, egitim fakultesini bitirmis bir basortulu vatandasimizin yerine koyun. 8 sene ilkogretim, 4 sene ortaogretim, hazirlikla beraber 5 sene yuksekogrenim olmak uzere; 17 sene okumussunuz, dirsek curutmus, kafa patlatmissiniz, ogretmen olup idealinize kavusmussunuz ama ne devlet okullarinda ne de ozel okullarda calisma imkaniniz var. Kucuk yastan itibaren ogretmen olmanin hayali ile yasamissiniz, sonunda bu hayalinize kavusmussunuz ve ogretmenlik yapamiyorsunuz. Ya da ogretmen degil de doktor oldunuz ya da hemsire... Maalesef yine ayni sey gecerli. Bunlarin, basortulu olduklari halde mesleklerini yapmalari, ulkemizde, su an icin imkansiz. Mumkun olanlarin da yapmasi zor. Mumkun ama zor. O da is bulabilirlerse ozel sektorde. Mesela; bircok ozel sirket bile Halkla Iliskiler kadrosuna, basi kapali birini almiyor. Dindar kisilerin sahip oldugu bircok sirket de buna dahil...

Empatiye devam ediyoruz. Biraz daha geriye gidelim; liseyi yeni bitirmissiniz. Universite sinavina gireceksiniz, basinizi acmadan sinava almiyorlar. Basinizi acip ya da peruk takarak sinava giriyorsunuz ve basarili olup universiteyi kazaniyorsunuz ama bu sefer de universiteden iceri almiyorlar. Zaten lisedeyken de, okuldan iceri almiyorlardi basiniz kapali diye. Universite kapisinda bir guvenlik gorevlisi, bu halde iceri giremezsiniz diyor. Ikna odalari kurulup, psikolojik baskiya maruz kaliyorsunuz ve o baskiyi yapan kisiler, birkac sene sonra Carsaf Acilimi adi altinda sizden oy istiyorlar. Basini acarak ya da peruk takarak okuluna gidiyorsun, hazirlikla beraber 5 sene okuyup okulu bitiriyorsun ve okul bitince is bulamiyorsun.

Basortusunun hala oncelikli sorunumuz olmadigini mi dusunuyorsunuz?
Basortusu oncelikli sorunumuzdur. Hatta basortusunden daha oncelikli bir sorunumuz yoktur. Diger sorunlarimiz ancak basortusu kadar onceliklidir.

Carsaf Acilimi Samimi mi?

CHP'nin, bu Carsaf Acilimi konusunda samimi olup olmadigi gunlerdir tartisiliyor. Ben de bu konudaki fikrimi daha onceki makalelerimde beyan etmistim. Cok guzel bir soz var; "Ainesi (aynasi) istir kisinin, lafa bakilmaz". CHP'nin bu aciliminda samimi oldugunu gostermesinin tek bir yolu vardir; o da, Yerel Secimlerden once basortusu yasaginin kaldirilmasini ongoren yasanin, meclisten gecmesine ve basortusu yasaginin kalkmasina, onayak olmasidir. Yoksa lafla peynir gemisi yurumuyor. Bundan sonra laf degil icraat bekliyoruz.

Haydi kizlar okula!

Yorumlar