Carsaf Aciliminin Hedefi Ne?

CHP'nin Carsaf Aciliminin yankilari tum hiziyla devam ediyor. Muhalif sesler yukseliyor, destekler geliyor. Biz de, son birkac gundur, bu acilimin yankilarini sizlerle paylasiyoruz, fikirlerimizi yaziyoruz.

Elestirilere Karsi Dik Dur

Gecen gun, Basbakan, Deniz Baykal'a, Carsaf Acilimindan dolayi destek verdi. Elestirilere karsi dik dur dedi. Bu konusmayi yaptigi toplantinin sonrasinda da, Ak Parti'ye gecen bazi eski CHP'lilere rozet takti. Basbakan'in bu hamlesi de CHP Acilimi olarak isimlendirildi ve Carsaf Acilimina karsi bir hamle olarak nitelendirildi. Basbakan'in bu hamlesi ilk degildir. Daha onceki secimlerde de Alevi acilimi gerceklestirmis, Alevi oylarini elde etmek icin hamleler yapmisti. Alevilerin onde gelen isimlerini partisine dahil etmis, Milletvekili Adayi yapmisti. Basbakan, Deniz Baykal'i desteklemek zorunda idi ve destekledi. Ben, Basbakan'in dedigi gibi, CHP'de bazi seylerin degistigine inanmiyorum.

CHP Degisti mi?

Bugunku Star Gazetesi'nin manseti cok ilgi cekici idi. Gazete, Carsaf Aciliminin halk nezdindeki yankilarini arastiran anketi haber yapmis ve mansetinde; "Ilk kez halk partisi!" ifadesini kullanmis. Ve halk kelimesine vurgu yaparak. Peki, CHP, gercekten halkcilik ilkesinin bir geregi olarak mi bu hamleyi yapti? Tabii ki hayir! Peki, CHP'nin, bu hamleyi yapmaktaki amaci ne?

Ak Parti'ye Küskün Cemaatler

CHP'nin, bu hamleyi yapmakta ki asil hedefi, AK Parti ile arasi acik olan cemaatlerin oylarini baska bir partiye kaptirmamak. Bunu deyince de, akla gelen ilk cemaat, Fethullah Gulen Cemaati'dir.

Bilindigi uzere; Fethullah Gulen'in Ak Parti ile arasi acik. Bu cemaatin, bu yerel secimlerde, Ak Parti'ye oy vermeyecegi asikar. Zaten bu cemaatin onde gelen isimlerinin, hukumete yonelik elestrileri sikca basinda yer aldi. Zaman Gazetesinin de tavri belli. CHP, ozellikle bu cemaatin oylari icin, bu acilimi yapmis olabilir.

Carsaf Acilimi Gulen Cemaatinin Tabani Icin mi Yapildi?

Herkes biliyor, muhafazakar secmen, basortusu meselesinden CHP'ye karsi tavirli. Bunlarin icinde Nurcular da var. Benim kanaatim odur ki; Fethullah Gulen ile Deniz Baykal ya da bunlari temsilen baskalari, kapali kapilar ardinda, secimlerde CHP'ye oy verilmesi konusunda anlastilar. Bu Carsaf Acilimi da, cemaatin tabanina soz dinletmek icin yapilmis bir hamledir. Tabana, "CHP degisti, artik onlar da basortusune karsi eskisi gibi degiller" diyebilmeleri icin yapilmis bir hamledir. Tabii bunun icinde, sadece Gulen Cemaati olmayabilir. Baska Cemaatler de, bu planin bir parcasi olabilirler. Bunlar tabii benim komplo teorilerim. Her komplo teorisi gibi, somut bir dayanagi yok ama gercekler zamanla anlasilacak. Tipki, Zaman Gazetesinin, bir zamanlar kullandigi slogandaki gibi...

Cemaatin Tabani CHP'ye oy verir mi?

Bazi kimseler, Gulen Cemaatinin tabaninin bir sol partiye, hele CHP'ye kesinlikle oy vermeyeceklerini dusunebilir. Ben bu fikre de katilmiyorum. Zira 18 Nisan 1999 Genel Secimler'inde DSP'ye oy verdiler. Simdi CHP'ye neden vermesinler?

Yorumlar