Günün Yazısı - Haydi Kızlar Okula!

CHP'liler icinde, Guldal Mumcu'nun, benim nezdimde ayri bir yeri vardir. Uslubu, bende hep empati kabiliyetine sahip bir insan oldugu intibaini uyandirirdi. Ama dunku aciklamalari bu intibaimi yerle bir etti.

Guldal Mumcu, dun, TBMM Baskan Vekili sifati ile ve Ogretmenler Gunu vesilesi ile TBMM Toren Salonunda, 81 ilden gelen ogretmenleri kabulunde, CHP'nin carsaf acilimini elestirdi. Mumcu, ogretmenlere hitaben; "Basogretmenimizin istedigi gibi, laik cumhuriyete yakisan, kafasinin ici ve disi ortulmemis, bir eser ortaya cikardim diyebiliyorsaniz, gorevinizi layikiyla yapmissiniz demektir" sozlerini kullandi. Ben, anlamakta zorluk cekiyorum. Tamam, basinin ici kapali insanlara ben de karsiyim ama basinin disi kapali insanlarin olmasinin ne sakincasi var merak etmekteyim. Asil laik cumhuriyete yakisan, insanlarin din hurriyetini iade etmektir.

Neyse, bu tartisma yillardir yapilagelmekte. Sonu bir turlu gelmiyor. Sayin Mumcu, benim asil takildigim sozlerini daha ileriki dakikalarda sarf etti. Butun bunlari soyledikten sonra, toplantida hanim ogretmenlerin azligindan yakindi ve kiz cocuklarinin egitilmesinin tesvik edilmesi gerektigini vurguladi.

Haydi Kizlar Okula! Ama bizim gibi dusunen kizlar

Sayin Mumcu, kendileri gibi olan kiz cocuklarinin okumasini istiyor anlasilan. Kendileri gibi olmayan, kendileri gibi dusunmeyen, kendileri gibi yasamayan kizlarimizin, okumaya da, bilgilenmeye de, yeni nesiller yetistirmeye de, ulke yonetiminde soz sahibi olmaya da, hatta yasamaya da haklari yok. Eger, bu sozlerime karsi, var diyorsaniz; neden basortulu kizlari okullardan ve universitelerden iceri sokmuyorsunuz, neden basortulu hanimlar kamu kuruluslarinda ve bircok ozel sirkette calisamiyorlar, neden ogretmenlik, hemsirelik, doktorluk, milletvekilligi (siyasetcilik), banka mudireligi vs. yapamiyorlar?

Onlar Bizim Carsaflimiz

CHP ve CHP'liler, israrla, insanlari kategorize etmeye, siniflara ayirmaya devam ediyorlar. Guldal hanim, kendileri gibi olmayanlarin, okumaya hakki olmadigini acikca beyan etti. Bununla beraber, bir baska CHP'li, Nur Serter -ki ikna odalarinin mimarlarindan oldugunu dun de belirtmistim- onlar bizim carsaflimiz, basortulumuz diyerek carsafli ve basorulu hanimlari da kategorize etti.

CHP mantigi; insanlar, ikiye ayrilir; kadin, erkek. Kadinlar, ikiye ayrilir; basortululer (carsaflilar), basortusuzler. Basortuler (carsaflilar) ikiye ayrilir; bizden olanlar, bizden olmayanlar. Bu arada basortusuzler de ikiye ayrilir; bizden olanlar, bizden olmayanlar.

CHP, basortusu acilimini gelistirmis. Simdi de, AK Parti ile yildizi barismayan cemaatlerin oylarina goz dikmisler. Bu insanlar, dun ak dediklerine, iki tane oy icin, kara demeye devam ediyorlar. Bu yerel secimler, CHP icin, sonun baslangici olmustur.

Yorumlar