İyilik Edene İyilik Et Kötülük Edeni Affet (Vehbi Arvas Abimin Anısına...)

Aşağıdaki yazı, 12 Nisan 2008 tarihinde kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılan Rahmetli Vehbi Abimin, 21 Ocak 2007 tarihinde saatlimaarif.com'da yayınlanan yazısıdır.

İyilik edene iyilikte bulunmak,teşekkür etmek elbette insanlık görevimiz. Ama kötülük edeni affetmek gerçekten zor iş...

Hukuki bakımdan suçlunun cezasını görmesi, adaletin yerini bulması, toplum hayatının düzenli işlemesine diyeceğimiz olamaz.

Ama her şeye rağmen kişisel haklarından vazgeçip şahsınıza yapılan her türlü kötülüğe rağmen muhatabınızı affetmek. İşte bu gerçekten her babayiğidin yapabileceği bir şey değil herhalde....

Bir başka deyişle iyilk edene iyilk etmek her kişinin,kötülük edeni affetmek Erkişinin işi.

İnsanlarla beraber yaşamak zorundayız ve her insandan her an iyilik ve kötülük beklemek durumundasınız. Kimseden emin olmadığınız bir dünyadasınız.

Sebebi ne olabilir? Milyonlarca mazareti bulabilirsiniz . Hatta sebebsiz bile kötülüklere muhatab olabilirsiniz. Hatta siz farkında bile olmayabilirsiniz.Size karşı işlenen kötülüklerden habersiz bile olabilirsiniz.

Zaman zaman düşündüğünüzde kötülüklerle çevrili bir dünyada yaşadığınızı farkedersiniz belki.Etrafınızda dilinden,elinden, zarar gelmeyecek bir muhatap bulmakta zorlanabilirsiniz.

Bütün bunlara rağmen herkese karşı hoşgörü sahibi olmayı,her türlü kötülüğü affetmeyi becerebilirmisiniz ???

Dilimize kolay gelir bu soruya evet demek belki gönlümüze de. Ama yapmaya ... gerçekten başımıza bir kötülük geldiği zaman muhatabımıza karşı hemen oracıkta affetmek...mmm

Bin defa düşünürüz acaba enayi mi derler,korktu mu derler,

Derler de derler düşünceler gelir gelir de gelir... kötülüğe karşı yiğitçe ve haklı olarak cevap verebilirsiniz. Bu güce sahipsiniz. Size kötülük yapanı cezalandırmak elinizde ve haklısınız.

Hatta muhatabınız fazlasiyle hak ediyor bir ders vermeyi... Ama evet işte burada bir çizgide duruyor ve herşeye rağmen affetmeyi büyüklük kabul edip bir an bile düşünmeden affedebiliyormusunuz ?

Ne kazanır ne kaybederiz ? Bu soruların cevapları çeşitli olabilir. Ama Kazanacağımız kesin bir şey olacak . gönül ve gönüller kazanmak, bu kesin. Ceza vermek adalet,affetmek azamet, ikiside elinizde ve tercih sizin...

Cennet Mekan Vehbi Abinin diğer yazıları için tıklayın.

Yorumlar