Ta­ri­hi sar­san sui­kastler - Yılmaz Öztuna

Si­ya­sî has­mı ve­ya o dev­le­tin fel­se­fe­si­ne ay­kı­rı ol­du­ğu id­di­a edi­len ki­şi­yi öl­dür­me­ye si­ya­sî ci­na­yet ve­ya si­ya­sî sui­kast di­yo­ruz. Bu be­lâ­dan uzak kal­mış ta­rih­te tek dev­let bi­le yok­tur. Me­se­lâ en dü­zen­li, hat­tâ, ide­al dö­nem sa­yı­lan Hu­le­fâ-i Râ­şi­din dev­rin­de (632-661), 4 Ha­li­fe­nin son 3’ü öl­dü­rül­müş­tür (Haz­ret-i Ömer, Haz­ret-i Os­mân ve Haz­ret-i Alî). Ge­ri­si­ni va­rın siz mu­ka­ye­se bu­yu­run.
Böy­le ci­na­yet­ler iki­ye ay­rı­lır: Göz gö­re gö­re öl­dür­mek ve ka­za, has­ta­lık, in­ti­har sü­sü ve­re­rek öl­dür­mek. Göz gö­re gö­re öl­dür­mek her tür­lü öl­dü­rü­cü va­sı­tay­la ya­pı­lır. Res­men idam şek­li de ve­ri­le­bi­lir. İş­le­nen ci­na­ye­ti üst­le­ne­me­mek, sak­la­mak mak­sa­dıy­la ya­pı­lan­lar da çe­şit­li­dir: Ze­hir ve­ri­le­rek has­ta­lık­tan öl­dü de­nir. Ya­nı­na bir öl­dü­rü­cü âlet, bı­çak, kı­lıç, us­tu­ra, ta­ban­ca, tü­fek, ba­rut ko­na­rak in­ti­har sü­sü ve­ri­le­bi­lir. Ta­şıt ka­za­la­rı baş­ta ol­mak üze­re ka­za dü­zen­le­ne­bi­lir. Bu haf­ta­lık say­fa­mız­da, bi­zim ta­ri­hi­miz­de ve dün­ya­da ka­za ve in­ti­har sü­sü ile iş­len­miş bir­kaç ün­lü ci­na­ye­ti ha­tır­la­ta­ca­ğız. Biz­de Sad­râ­zam So­kol­lu Meh­med Pa­şa’nın, Ame­ri­ka’da Baş­kan Lin­coln’ün­ki gi­bi akıl has­ta­la­rı­na iş­le­ti­len, fa­kat ka­til açık­ça bel­li olan tür­de­ki ci­na­yet­ler­den bah­set­me­ye­ce­ğiz.


HAI­DER BİR İLK
Bu ko­nu­yu, Avus­tur­ya­lı Hai­der’in bir ge­ce kul­lan­dı­ğı oto­mo­bil­de ka­za ya­pa­rak öl­dü­ğü­nün res­men ilân edil­me­si do­la­yı­sıy­la ya­zı­yo­ruz. Er­te­si gün 1. say­fa­da­ki sü­tu­nu­muz­da bu­nun si­ya­sî ci­na­yet ol­du­ğu­nu, Avus­tur­ya giz­li ser­vi­si­nin işi­ne ben­ze­di­ği­ni yaz­mış­tık. Kim­se­den ses çık­ma­dı ama öle­nin eşi, Hai­der’e son iç­ki­si­ne ilaç ko­na­rak ka­za yap­tı­rıl­dı­ğı id­di­asın­da bu­lun­du. Ve Avus­tur­ya dev­le­ti­nin yap­tı­ğı otop­si­yi ka­bûl et­me­di. Ce­se­di alıp İtal­ya’ya gö­tür­dü. Ora­da ikin­ci bir otop­si ya­pı­la­cak.
Ara­ba ka­za­la­rı da­ha çok fren­le ve­ya baş­ka bir me­ka­niz­ma ile oy­na­na­rak dü­zen­len­miş­tir. Şo­fö­re ilâç ve­rip di­rek­si­yo­na oturt­mak çe­şi­di hiç de­ğil­se si­ya­sî ci­na­yet ola­rak ilk­tir. Şim­di ba­zı si­ya­sî ci­na­yet­le­ri oku­yu­cu­la­rı­ma su­nu­yo­rum:

Devamı icin tıklayınız.


Kaynak: Turkiye Gazetesi

Yorumlar