Celalettin Cerrah, Polise Kimlik Sorun Demis. Hangi Cesaretle?

Istanbul-Avcilar'da yasanan, polis kiyafeti ile bar baskini olayinin ardindan, Istanbul Il Emniyet Muduru Celalettin Cerrah; "polise kimlik sorun" demis. Sayin Cerrah'a sormak isterim; "hangi cesur yurek soracak?" Moda'da, bir avukat, kendisinden kimlik soran polise, kimlik sordugu icin olduresiye dovulmustu. Simdi ben, yolda yururken, adamin biri yanima yanasip; "ben polisim, kimliginizi gosterin" dese, nasil soracagim kimligini? Sayin Cerrah, vatandasa kimlik sorun diyene kadar, kendi polisine, vatandasa kimliginizi gostermeden islem yapmayin talimatini vermen daha dogru olmaz mi? Biz yine soralim kimligi...

Polise, birakin kimlik sormayi, herhangi bir soru bile sorulmuyor ki... 1-1,5 ay once evimize iki polis gelip, anneme, beni sormuslar. Annem de, evde yok deyince; yarin erkenden karakola gelsin, sefer gorev emri ile ilgili bir mesele var demisler. Ilgili karakolu bilgi almak icin aradim. Polis, telefonda bilgi veremem, buraya gelmeniz gerekiyor demesin mi? Ne demek telefonda bilgi veremem? Bilgi alma hakkima ne oldu? Ertesi gun, karakolda, memura, neden telefonda bilgi vermediniz diye soruyorum, bilgi verirsek nerden bilelim kacmayacagini diyor. Kardesim, tabii ki bilemezsin ama sen o bilgiyi vermeye mecbursun. Kaldi ki; sefer gorev emrim iptal edilmis. Bununla, kacmanin ne alakasi var? Sayin Cerrah bir de kimlik sorun diyor.

Sorgulanmasi gereken, kimlik sorulmasi degil, sorgulanmasi gerekenler:

1) Elini, kolunu sallayan herkes, nasil oluyor da, polis kiyafetini, bu kadar rahat elde edebiliyor? Eskiden polisler ve askerler, kendi kiyafetlerini, yetkili terzilere, kendileri diktiriyorlardi. O zaman bile, bu kadar kolay elde edilemiyordu. Simdi bu kadar kolay nasil elde edilebiliyor? Resmi ozelligi olmayan veya gerekli yetki verilmemis yerler, polis kiyafeti dikemesin ve bu kiyafetler sadece Emniyet Mudurlugu'ne ait magazalarda satilsin. Magazalarin adi da; Polis Gerecleri Magazasi olabilir:) (Sadece polis kiyafetleri degil, Jandarma ve diger askeri kiyafetler de ayni sekilde) Yani polis kontrolunde satis yapilsin sadece, kiyafetleri imal eden firmalar da sadece Emniyet Mudurlugu'ne satis yapabilsin. Misal; adam film cekecek, polis kiyafeti lazim. Gitsin, gerekli izinleri alarak, bu magazalardan, iade etmek sarti ile satin alsin. Ya da baska cozumler bulunsun.

2) Polis ve Jandarma (ve butun askerler de dahil), herhangi bir islem yapacaklari zaman (arama, kimlik tespiti, cevirme vb.) neden sorulmadan kimlik gostermiyorlar. Sorulmadan, memurun kendisinin gostermesi lazim. Vatandas, bu gorevlilerden suphe ettiginde, resmi makamlardan bu kisiler hakkinda bilgi alabilmelidirler ve ona gore musaade etmelidirler. Tabii bunun duzenlemesi iyi yapilip, gercek suclularin, bu durumu istismar etmeleri de engellemelidir.

25 yasindaki bir genc kizinirzina, 3 cani, seref yoksunu, tecavuz etti. Hem de defalarca... Bunun sorumlusu kim?

Yorumlar