Ford, Chrysler ve General Motor bu kez hibritlerle gitti

ABD'nin batma noktasında olan üç otomobil devi Ford, Chrysler ve General Motor'un patronları, bir kez daha Washington'a para dilenmeye gittiler. GM'in patronu Rick Wagoner, Ford'un patronu Alan Mulally ve Chrysler'in patronu Robert Nardelli, Amerikan Senatosu'nda bugün ve yarın yapılacak açık mülakatlara katılmak için otomotivin başkenti Detroit'ten, siyasetin başkenti Washington'a geliş yöntemleriyle bir kez daha gündeme oturdular. Önceki haftaki mülakata fabrikalara ait özel jetlerle gelmeleri büyük tepki toplayan üç patron, bu kez karayolunu tercih ettiler. Patronların yolculuk için, çok benzin yakan SUV tipi araçlar yerine, hibrid otomobilleri tercih ederek, kamuoyunda kendilerine yönelik tepkileri dindirmeye çalışmaları gözden kaçmadı. Amerikan Kongresinden acil 34 milyar dolarlık bir paket talebinde bulunan patronlar, bunun için büyük mücadele veriyor.

Jetleri satışa çıkardılar

Kamu hazinesinden yardım isteyen ve kasalarında 2 aylık nakitleri kaldığını iddia eden patronların şirket kasasından lüks harcamaları kamuoyunda infiale neden olmuştu. Wagoner, Mulally ve Nardelli, önceki hafta mülakata, aynı şehirden 3 ayrı özel jetle gelmişti. Uzmanlara göre her bir patronun seyahati şirketine en az 20 bin dolara mal olmuştu. Patronların önceki günkü yolculukları ise, gişe ücretleri ve yakıt dahil 100'er dolara mal oldu.

Patronların yolcuğuna Amerikan medyası büyük ilgi gösterdi. Her üç patronu da bir gazeteci ordusu karayolundan takip etti. Patronlar, yol üstünde mola vererek, bir fast food zincirinde sandviçle karınlarını doyurduktan sonra yeniden yola koyuldular. Medyanın, patronların kaldıkları otelllerdeki masraflarından, yeme ücretlerine kadar yayınlaması dikkat çekiyor. Kamuoyunun tepkisinden sonra Ford, şirkete ait 5 özel jeti satacağını açıkladı. GM da, fabrikanın özel jet operasyonuna 1 Ocak itibarı ile son vereceğini ve henüz borçları bitmemiş 7 özel jeti satışa çıkaracağını duyurdu.

Yorumlar