Hindistan-Pakistan gerilimi için Erdoğan devreye girdi

Son dönemde Ortadoğu ve Kafkaslar'da barış girişimiyle dikkat çeken Türkiye, Hindistan'da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kanlı terör saldırıları için de harekete geçti.

Ankara, Mumbai kentinde yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili yoğun telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Pakistan liderinin talebi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail, İngiltere başbakanları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile birer telefon görüşmesi yaptı. Eylemler sebebiyle Güney Asya'nın iki rakip ülkesi Hindistan ile Pakistan arasında ortaya çıkan gerginlikten duyduğu kaygıyı muhataplarına iletti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Pakistanlı meslektaşını arayarak Yeni Delhi ile olan sorunlu ilişkilerinin düzeltilmesine destek vereceklerini ifade etti.

Mumbai'deki terörist saldırıların hemen ardından gözler Pakistan'a çevrilmiş, Hindistan'daki yetkililerin açıklamalarında Pakistan hedef gösterilmişti. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, bunun üzerine önceki gün Başbakan Erdoğan'ı aradı ve 'gerilimin düşürülmesi için Ankara'dan yardım isteğini' iletti. Başbakan Erdoğan, Pakistan'dan gelen bu 'acil' telefon üzerine çok yönlü temasa başladı. AK Parti'nin Kızılcahamam'daki kampından telefonla diplomasi trafiğinde bulundu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u aradı. Erdoğan, Brown ile yaptığı görüşmede tırmanan terör olaylarına karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri ve Olmert'e gerginliğin daha da tırmanmaması için ortak çaba istedi. Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmelerinde muhataplarının hepsinin aynı kaygıları paylaştıklarını ifade ettikleri ve gerginliğin nasıl aşılabileceği konusunda teatide bulundukları bildirildi. Ayrıca bu konuda çaba ve gayretlerin devam edeceğini söyledikleri öğrenildi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın saldırıların hemen ardından Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'i telefonla arayarak taziyenin yanında teröre karşı ortak mücadele, işbirliği ve dayanışma içinde olduklarını vurguladığı belirtildi.

Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkiler geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı dört günlük ziyaretle yeni bir ivme kazanmıştı. Ziyaret sırasında uluslararası birçok konuda birlikte adım atılması konusunda mutabık kalındığı belirtilmiş ve iki ülkenin daha sık diyalog içinde olacağı kaydedilmişti. Hindistan, Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan üzerindeki etkisini de oldukça önemsiyor.

Yorumlar