Libya'dan İsrail'e: Korsansın!

Libya, Gazze’ye gıda ve ilaç götürmek üzere yola çıkan ‘Merve’ adlı gemisinin İsrail tarafından engellenmesini ‘korsanlık’ olarak nitelendirdi.

İsrail ise bu suçlamaya karşı yaptığı açıklamada, Libya’nın düşman bir devlet olması ve kendisine yönelik terör saldırılarını gerçekleşmesi ihtimalinden dolayı gemiyi durdurma kararı aldıklarını iddia etti. Öte yandan ABD İsrail’in bu kararını destekleyerek Libya’yı sorumsuzluk ve başıbozuklukla suçladı.

3 Aralık’ta BM Güvenlik Konseyi toplantısında Libya’nın BM nezdindeki büyükelçisi Cadullah et-Talhi, İsrail’in tutumunu eleştirerek, üç ton gıda ve ilaç taşıyan geminin uluslararası sularda durdurularak İsrail güçleri tarafından gemiye ateş açılmasının BM kararlarına göre korsanlık olduğunu söyledi.

Geminin Gazze limanına yanaşarak yükünün boşaltılmasına izin verilmesi gerektiğini belirten Talhi, “Libya, BM ve başka uluslararası örgütlerin geminin yükünü boşaltmasına yardım etmesine müsaade edeceğini açıkladı.

Libya büyükelçisi, Konsey’in İsrail’i kınayan bir karar alacağından emin olduğunu belirtirken Konsey konuyla ilgili herhangi bir karar almadı, açıklama yapmadı.

İsrail, son olarak 2007 Temmuzu’ndan bu yana Gazze’ye uyguladığı kuşatmayı iyice şiddetlendirmiş durumda.

Avrupalı aydın ve sivil toplum kuruluş önderlerinin Kasım ayında Gazze’ye yaptığı çıkarmanın ardından Katar, Türkiye ve Yemen başta olmak üzere bir çok İslam ülkesinden kalkacak gemiler Gazze’deki kuşatmayı yarmak üzere sıraya girmiş durumda.

Uydurma iddia

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BM’nin İsrail büyükelçisi, “Maalesef Libya, bir şekilde Konsey’i bu olayı tartışmaya mecbur bıraktı” şeklinde konuştu. İsrail büyükelçisi İsrail’in hiçbir uluslararası kuruluşun ya da sivil toplum örgütünün Libya gemisinin yükü boşaltmasına müsaade etmeyeceğini, Libya gemisinin İsrailli sivillere yönelik saldırı için bir kalkış noktası olarak kullanılmasından endişe ettiklerini açıkladı.

Büyükelçi, “Libya, gerçekten Gazze’ye yardım etmek istiyorsa bu gıda maddeleri ve ilaçları uluslararası alanda faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşuna verebilirdi.” şeklinde konuştu.

Amerika’nın BM delegesi ise Libya’nın İsrail hakkındaki korsanlık suçlamasıyla ilgili olarak korsanlığın İsrail’in yaptığı gibi egemenlik sahibi bir devlet tarafından değil şahıslar tarafından kişisel çıkar amaçlı yapılabileceğini dile getirdi.

Delege, Libya’nın Gazze’ye doğrudan gemi gönderme kararını ‘tehlikeli ve sorumsuzca bir hareket’ olarak değerlendirdi.

Kaynak: Timeturk

Yorumlar