ATEŞKES YAKIN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon İsrail’den saldırıları durdurmasını istedi. Orta Doğu turu çerçevesinde Ramallah’da Filistin Başbakanı Selam Feyyad ile görüşen Moon, “Şimdi İsrail’in tek taraflı ateşkes ilan etme zamanıdır. Ondan sonra sağlam ve sürdürülebilir bir ateşkesi müzakere ederiz” dedi. BM Genel Sekreteri ayrıca, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına birkaç günde varılacağına inandığını söyledi. Feyyad ise, hem Batı Şeria hem de Gazze Şeridi’nde, Filistin devleti kuruluncaya dek görev yapacak uluslararası bir koruma gücü talebinde bulundu.
Bu arada Uluslararası Af örgütü, İsrail’in Gazze’deki BM binasına yönelik saldırısında “savaş suçu” ihtimali bulunmasıyla ilgili olarak bağımsız soruşturma yapılmasını istedi. Örgüt, İsrail’in fosfor bombası kullandığı yolundaki söylentilerden dolayı büyük endişe duyduklarını ifade etti. Birleşmiş Milletler’in eski Orta Doğu özel temsilcisi Alvaro de Soto da İngiliz Independent gazetesinde yayınlanan makalesinde BM’yi Gazze’de etkisiz kalmakla suçladı. De Soto, “Bu savaş bittiğinde, kimse Birleşmiş Milletler’e teşekkür etmeyecek” dedi. De Soto, savaşta Filistinlilerin Hamas’ı seçtikleri için cezalandırıldığını söyledi.

GERİDE HARABE BİR ŞEHİR KALDI

İsrail tankları, Gazze’nin güneyinde bulunan Tel El Hava ve El Rimal mahallelerinden çekilerek, Gazze’deki Netzarim’de bulunan son saldırı öncesindeki mevzilerine döndü. Arkalarında harabe bir şehir bırakan İsrail askerlerinin geri çekilirken, birçok kişiyi de tutukladı. Yıkıntılar arasından ise 23 kişinin cesedi çıktı. Evlerinin terkeden Filiistinliler güvenli bölgelere kaçarken bir kısmı da BM’nin bölgedeki okullarına sığındı. Bu arada Hamas lideri Halid Meşal, saldırılar duruncaya kadar savaşa devam edeceklerini söyledi. Meşal, Hamas’ın, roket saldırılarının durdurulmasından önce Gazze Şeridi’nin sınır geçişlerinin hemen açılması talebini yineledi.

Kaynak: Turkiye Gazetesi

Yorumlar