Günün Sohbeti - YAHUDİ KOMŞU

Kom­şu­suna ezi­yet et­me­me­li, fa­kat kom­şu­su­nun eziy­e­ti­ne kat­lan­ma­lı­dır. Kom­şu­su­nun ma­lı­na göz dik­me­me­li, fa­kat ken­di ma­lı var­sa kom­şu­su­na on­dan ik­ram et­me­li­dir.

∞ ∞ ∞

Mâlik bin Di­nar hazretlerinin Ya­hu­di bir kom­şu­su var­dı. Evi­nin ka­na­li­zas­yon çu­ku­ru­nu düş­man­lık ol­sun di­ye Mâ­lik hazretlerinin oda­sı­nın ar­ka­sı­na yap­tı. Oda­dan içe­ri sı­zın­tı olu­yor, pis ko­ku içer­de çok ra­hat­sız edi­yor­du. Mâlik bin Di­nar haz­ret­le­ri her gün sı­zın­tı­la­rı te­miz­ler, pis ko­ku­yu iza­le edi­ci gü­zel ko­ku­lu şey­ler ya­kar­dı.

Ya­hu­di, Mâ­lik haz­ret­le­ri­nin ra­hat­sız ol­du­ğu­nu an­lı­yor­du. Fa­kat şi­kâ­ye­te gel­me­me­si­ne hay­ret edi­yor­du. Onun ye­ri­ne, Ya­hu­di­nin sab­rı taş­tı. Kom­şu­su­nun evi­ne gel­di. Pis ko­ku­yu fark edince de­di ki:

- Yâ Mâ­lik, bu ko­ku ne?

- Bu­ra­da ko­ku­lu şey­ler ya­kı­yo­rum.

- Ha­yır bu ko­ku, ka­na­li­zas­yon ko­ku­su­dur. Bak du­var­dan sı­zı­yor. Ne di­ye ba­na söy­le­mi­yor­sun?

- Eğer söy­le­sey­dim, sen üzü­le­bi­lir­din. Bi­zim di­ni­miz­de kom­şu­yu üz­me­mek ve on­dan ge­len eziyet­le­re kat­lan­mak var­dır. Kom­şuy­la kav­ga ve ni­za et­mek yok­tur.

Ya­hu­di, bu söz­ler kar­şı­sın­da sar­sıl­dı. De­di ki:

- Bugü­ne ka­dar İs­lâm di­ni­ne düş­man idim. şim­di İs­lâ­miy­e­te hay­ran kal­dım. Böy­le gü­zel ve tat­lı Müs­lü­man ol­mak için ne lâ­zım­sa der­hal yap­ma­ya ha­zı­rım.

Ya­hu­di, Ke­li­me-i şe­hâ­de­ti ge­tir­di ve ter­te­miz bir Müs­lü­man ol­du.

Kaynak: Turkiye Takvimi

Yorumlar