Irak'tan Bush itirafı

rak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD'de George Bush başkanlığındaki dönemi değerlendirdi. Zebari, "Bush'un Irak'ı resmen işgal kararı bütün hataların anasıydı" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD'nin Irak'ta resmi bir işgal idaresi kurmasının "bütün hataların anası" olduğunu söyledi.

Zebari, ABD'de George Bush başkanlığındaki dönemi değerlendirdiği söyleşisinde, buna rağmen Iraklıların çoğunun hâlâ Bush'u, "Saddam'ı devirme cesareti gösteren biri" olarak gördüğünü belirtti.

Irak'ta yıllar süren mezhepler arası çatışmaların ve on binlerce kişinin ölme nedeninin, ABD ve İngiltere'nin Irak'ta resmen işgalci güç konumuna geçmesi olduğunu söyleyen Zebari, "en büyük hata (ABD'nin) misyonunun kurtarmadan işgalciliğe dönüşmesi oldu. Bütün hataların anasının (BM) Güvenlik Konseyinin 1483 sayılı kararı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 2003'de aldığı 1483 sayılı karar, ABD ve İngiltere'nin Irak'ta kurduğu yönetimi "işgalci güç" olarak tanıyordu. Zebari, bu kararın "ondan sonraki bütün hatalar ve ülkede ortaya çıkan çatışma ve bölünmelerle, yaşanan şiddetin başlangıcı olduğunu" söyledi.

ABD Irak diktatörü Saddam Hüseyin'i devirdikten sonra bir yıl süren resmi askeri işgal idaresi kurmuş, bu sırada ülke şiddet sarmalına saplanmıştı.

Hoşyar Zebari, Kuveyt'te Reuters'a verdiği demeçte, bu hatanın yanı sıra Ebu Garib cezaevinde yapılan işkencenin görüntülerinin ortaya çıkmasının da işgale karşı isyanı beslediğini kaydetti.

Genel olarak bakıldığında Bush'un Irak karnesinin olumlu olduğunu söyleyen Zebari, "Iraklıların çoğunluğunun Saddam diktatörlüğünden kurtulmaya yardım ettiği için Bush yönetimine minnettar olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kaynak: haberturk.com

Yorumlar