Nükleer yatırım 8 bin kişiye iş imkanı sağlayacak...

AtomstroyExport Başkan Yardımcısı Tımur Ivanov Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı:

AtomstroyExport Başkan Yardımcısı Tımur Ivanov Habertürk TV'de Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı. "Son zamanlarda metalin fiyatları düşmeye başladı" diyen Ivanov yatırım açısından bu durumun kendi lehlerine geliştiğini dile getirdi. Ivanov sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu düşüşle birlikte, biz sanayiden daha düşük fiyatlara malzeme tedarik edebileceğiz. Bu açıdan durum bizim lehimize. Aynı zamanda yerel şirketleri de kullanacağız. Bu da bizim avantajımıza olacak. Buraya milyarlarca dolarlık yatırım yapacağız. Mesela 6 yıl sürecek olan inşa süreci başladığında minimum 6-8 bin kişiyi istihdam edeceğiz. Bu proje birçok Türk insanına iş olanağı sağlayacak"

Özlem Dalga: Bu, Türkiye’nin en büyük yatırım projelerinden biri.. Ve aynı zamanda nükleer santral yatırımı konusunda özel sektörün ilk girişi. Peki özel sektöre girişiniz size daha mı pahalıya mal oldu?

Cevap: Evet belki daha pahalıya mal olduğunu söyleyebilirim. Fakat, biz sabit bir fiyat önerdik. Ve burada bu piyasayı kullanabilmemiz için büyük avantajlar var. Yatırıma başladıktan sonra fiyatları tekrar düşürebilir ve daha makul bir fiyatla gelebiliriz.

Özlem Dalga: Peki bu yatırımların süreci ne kadar olacak?

Cevap: Aslında biz anlaşmayı imzalar imzalamaz yatırıma başlayacağız. 6-7 yıl kadar inşa süreci olacak, ondan sonra da 15 yıllık bir süre gerekecek kendimizi tamamlamız için. Bu yüzden de 22 yıl sonunda yatırımlarımızı alacağız. Yani toplamda 22 yıl sürecek.

Özlem Dalga: 22 yıl sonunda kendinizi tamamlayabileceğinizi söylediniz. Hükümet de bu anlamda garanti veriyor size. Bu peki fiyatları biraz daha düşürür mü?

Cevap: Belki bu gerçekleşebilir diyebilirim. Evet belki.

Özlem Dalga: Nasıl bir teknoloji kullanacaksınız?

Cevap: Bizim önerdiğimiz teknoloji dünyaca bilinen bir teknoloji. Basınçlı su reaktörü bütün dünyada kullanılıyor. Dünyadaki bütün santrallerin yüzde 70’i bu teknolojiyi kullanıyor.

Özlem Dalga: Peki bu tür reaktörlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Cevap: Basınçlı su reaktörü çok çevre dostu bir teknolojidir. Oldukça güvenlidir. Birçok yerden referans aldık. Biz Çin ve Tayvan’da da bazı santraller inşa ettik ve onlar çok başarılı sonuçlar verdi. Son olarak Bulgaristan’da bir nükleer santral ihalesi kazandık. Orada 2 ünite inşa ediyoruz. Ve ayrıca da bizim teknolojimiz Avrupa Hizmet Standartları’na uygun. Tabii ki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun belirlediği standartlara da uygun. Çok güvenli olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlar