CHP'nin Deniz Feneri dosyası 'çakma' çıktı

Almanya'daki 'Deniz Feneri' davasının dosyasını Türkiye'ye getirdiklerini açıklayan CHP'li Ali Kılıç'a Almanya'dan yalanlama...

Deniz Feneri davasına ilişkin, Türkiye’ye teslim edilmesi beklenen dava dosyası adeta “yılan hikayesine” döndü. Adalet Bakanlığı’nın “alman makamları hala dosyayı Türkiye’ye iletmedi” açıklamalarına rağmen, son olarak, CHP’nin “dava dosyasını aldığına” ilişkin açıklamasının ardından, işler iyice karmaşık hale geldi. Deniz Feneri dava dosyasının “akıbetini” araştıran Hürriyet.com.tr, son durumu açıklıyor;

CHP’NİN DOSYASI, GERÇEK DOSYA DEĞİL

Hurriyet.com.tr’ye ulaşan bilgilere göre, CHP’nin ele geçirdiği Deniz Feneri dosyası “gerçek dosya” değil. CHP milletvekili Ali Kılıç tarafından açıklanan dosyada, gerçekten Deniz Feneri davasına ilişkin bazı belgeler bulunuyor. Ancak bu belgeler, dava Almanya’da devam ederken, gerek zanlıların, gerekse ilgili dernek ya da kuruluşların, incelemek üzere Alman Savcılığından istedikleri ve ardından basına da sızan belgeler.

ASIL DOSYA 3 BİN SAYFADAN FAZLA

Oysa Almanya makamları tarafından geçtiğimiz günlerde “bir araya getirilmesi” tamamlanan asıl dava dosyasından, yaklaşık 3 binden fazla belge bulunuyor.

Oysa Almanya makamları tarafından geçtiğimiz günlerde “bir araya getirilmesi” tamamlanan asıl dava dosyasından, yaklaşık 3 binden fazla belge bulunuyor.

DOSYA NEDEN GECİKTİ

Dava dosyasının Türkiye’ye ulaşmasının gecikmesinin ardında, Türk Adalet Bakanlığının, sadece dava dosyasını değil, ek başka belgeleri de istemesi yatıyor. Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla Almanya’ya yaptığı resmi başvuruda, sadece Deniz Feneri dava dosyasını değil, bu davada adı geçen Türkiye ile ilgili kişi ve kuruluşlar hakkında da ek bilgi talep etti. Dava dosyası talebinin yanı sıra, Almanya’ya ulaştırılan istekte, bazı “sorular” da yer aldı. Dava dosyasının ulaşmasının gecikmesinde de, bu “soruların yanıtlanması” yatıyor. Adalet Bakanlığı’nın davanın Türkiye bağlantıları konusundaki bilgi ve belgeleri toplamak uzun sürdü.

DOSYA TESLİM EDİLMEK ÜZERE

Alman makamları, dava dosyasına ek olarak, Türk adli makamlarının ilettiği sorulara ilişkin bilgi ve belgeleri de topladılar. Tüm belgeler bir araya getirildi. Dosya, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla Ankara’ya iletilmek üzere. Kaynaklar, dosyanın Berlin Büyükelçiliği’ne, “Eğer henüz teslim edilmediyse bile, en geç bu hafta sonuna kadar ulaştırılacağını” kaydediyorlar

ALMAN ADALET BAKANI GELİYOR

Almanya Federal Adalet Bakanı Brigitte Zypries pazartesi günü Türkiye’ye bir çalışma ziyareti yapacak. Alman Bakan, Pazartesi günü İstanbul’da Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile bir araya gelmeden önce, Deniz Feneri dava dosyası da Türkiye’ye resmen iletilmiş olacak.

Kaynak: ihlassondakika.com

Yorumlar