Günün Sohbeti - TEVEKKÜL

Dun, İbrahim bin Ethem Hazretlerinin vefât (779) yildonumu idi. Dun guncelleme yapamadigimiz icin bugun yazabiliyoruz.

TEVEKKÜL
Hu­zey­fe-i Mer’aşî, İb­ra­him bin Et­hem haz­ret­le­ri­ne hiz­met eder­di. Bu­nun se­be­bi­ni sor­duk­la­rın­da, şöy­le an­lat­tı:
Bir­lik­te Mek­ke’ye gi­der­ken çok acık­mış­tık. Kû­fe’ye ge­lin­ce, aç­lık­tan yü­rü­ye­mez ol­du. Ka­lem ve kâ­ğıt is­te­di. Bu­lup ge­tir­dim. Ka­ğı­da şöy­le yaz­dı:
“Bis­mil­lâ­hir­rah­mâ­nir­ra­hîm. Her­şey­de, her hâl­de sa­na gü­ve­ni­len Rab­bim! Her­şe­yi ve­ren sen­sin. Sa­na her an hamd ve şükr eder, Se­ni bir an unut­mam. Aç, su­suz ve çıp­lak kal­dım. İlk üçü, be­nim va­zi­fem­dir. El­bet­te ya­pa­rım. Son üçü­nü de sen söz ver­din. Sen­den bek­li­yo­rum.”
Ba­na ver­di ve bu­yur­du ki:
- Dı­şa­rı git ve Al­la­hü te­âlâ­dan baş­ka kim­se­den bir­şey um­ma ve ilk kar­şı­laş­tı­ğın ada­ma bu kâ­ğı­dı ver!
Dı­şa­rı çık­tım. İlk ola­rak, de­ve üs­tün­de bi­ri ile kar­şı­laş­tım. Kâ­ğı­dı ona ver­dim. Oku­du, ağ­la­ma­ğa baş­la­dı. Ba­na dö­nüp sor­du:
- Bu­nu kim yaz­dı?
- Câ­mi­de bi­ri­si yaz­dı.
Ba­na bir ke­se al­tın ver­di. İçin­de 60 di­nar var­dı. Bu­nun kim ol­du­ğu­nu son­ra­dan, et­raf­ta­ki­le­re sor­dum. Hı­ris­ti­yan­dır, de­di­ler.
Dö­nün­ce İb­ra­him bin Et­hem’e bun­la­rı an­lat­tım. Bu­yur­du ki:
- Ke­se­yi aç­ma! Sa­hi­bi şim­di ge­lir.
Bi­raz son­ra o adam, İb­ra­him bin Et­hem haz­ret­le­ri­nin hu­zu­ru­na gel­di­ğin­de yazıyı göstererek şöy­le ko­nuş­tu­lar:
- Bu ya­zı­yı ya­zan sen mi­sin?
- Evet, ben yaz­dım.
- Bu me­se­le­yi çok dü­şün­düm, böy­le bir ya­zı­yı ya­za­nın Al­la­ha olan te­vek­kü­lü, gü­ve­ni an­cak hak olan bir din­de olur. Ke­se­yi ver­di­ğim kim­se­yi ta­kip ede­rek hu­zu­ru­nu­za gel­dim. Ba­na İs­lâ­mi­ye­ti an­la­tır mı­sı­n?
Ba­zı şey­ler an­la­tın­ca ke­li­me-i şe­hâ­det ge­tir­di ve Müs­lü­man ol­du.

Kaynak: Turkiye Takvimi

Yorumlar