18'den küçüğe sigara satana hapis

Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerleri de 19 Temmuz'dan itibaren sigara yasağı kapsamına alınıyor. Buralarda sigara içen 69 TL, içiren ise 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar ceza ödeyecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler, tütün ve tütün mamulü kullanımı konusunda 19 Temmuzdan itibaren yeni bir dönem başladığını belirterek, ''Bu yasaklar, artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor'' dedi.

Doktor Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ''Tütün Kontrol Toplantısı''na başkanlık eden Vali Güler, sloganlarının ''Tam dumansız İstanbul'' olduğunu söyledi.

Sigaranın doğum öncesinden başlayarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Güler, ''Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kullanımı'' hakkındaki kanunun, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Özel kişilere ait lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerlerinin de 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kanun kapsamına alınacağını belirten Güler, bu alanlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda bu yıl itibarıyla 69 TL ceza uygulanacağını kaydetti.

Yasağa uyulmayan işletme sahiplerine de 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar para cezasının söz konusu olduğunu anımsatan Güler, ''Yasağa karşı çıkanlara müeyyidelilerin tam ve zamanında uygulanması zorunluluktur'' dedi.

Kanun ile çocuk ve gençlerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi, içmeyenlerin sigara dumanından korunması, içenlerin de bırakmasının teşvik edilmesinin amaçlandığını anlatan Güler, Türkiye'nin kapalı yerlerde sigarayı kanunla yasaklayan dünyadaki 13 ülkeden biri olduğunu bildirdi.

Vali Güler, 19 Temmuz öncesinde tüm kentin yasağa yönelik afişlerle bilgilendirileceğini belirterek, ''19 Temmuzdan itibaren yepyeni bir dönem başlıyor. Bu yasaklar (tütün ve tütün mamulü kullanımı) artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor'' diye konuştu.

-İŞ YERLERİNİN MÜŞTERİ KAYBEDECEĞİ İDDİASI-

''Yasağın uygulanmasıyla birlikte lokantaların müşteri kaybedeceği ve bu yerlerin havalandırmalarla arındırılabileceği'' yönünde iddialarda bulunulduğunu ifade eden Güler, dünyada yapılan çalışmalara göre, sigara yasağı uygulanan lokanta ve restoranlarda iş hacminin azalmadığının görüldüğünü, ayrıca sigara dumanını tamamen havalandıracak bir sistemin de var olmadığını söyledi.

Kapalı mekanlarda sigara kullanımı yasağına ilişkin konunun gündemde tutulması ve toplumun bilinçlendirilmesinin önemine de işaret eden Güler, toplumun el birliğiyle bu mücadeleye katkı sağlamasını beklediklerini bildirdi.

-YASAKLARIN SIKI TAKİBİ-

Bu yıl itibarıyla çevreye atılan izmarit, paket, ağızlık gibi maddelerle ilgili olarak uygulanan cezanın 25 TL olduğunu hatırlatan Güler, reklam ve promosyon faaliyetlerinin önlenmesine yönelik de yasaklar bulunduğuna dikkati çekti.

Güler, 18 yaşından küçüklere tütün mamulü satılmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, satış yapan yerlere ilişkin müeyyide uygulanması konusunda da denetimlerin sıklaştırılacağını belirtti.

Buna göre 18 yaşından küçüklere sigara ve tütün ürünleri satanlara para cezası yerine TCK'nın 194'üncü maddesinde "özel bir suç" kapsamında 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kamu binalarında yöneticilerin dışardan ceza kesebilmeleri için makbuz dağıtılması konusunun da gündemde olduğunu ifade eden Güler, özellikle spor alanlarında yasağın kesinlikle uygulanacağını anlattı.

Toplantıda sunum yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar da Türkiye'nin sigara tüketiminde dünyada 7. sırada olduğunu ve yılda 100 bin kişinin sigaradan öldüğünün hesaplandığını belirterek, sigaranın zararlarının Türk insanına getirdiği mali yükün de yılda 23,5 milyar TL olduğunu, bu parayla 1 yılda 230 tane 500 yataklı yeni hastanenin inşa edilebileceğini söyledi.

-KULLANICISINI ÖLDÜREN ANCAK SATIŞINA İZİN VERİLEN ÜRÜN-

Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da ''kullanıcısını öldüren ve satışına yasal olarak izin verilen yegane ürünün sigara olduğunu'' kaydederek, Türkiye'de her gün Atlantik'te düşen Fransız uçağında ölen yolcu sayısı kadar kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini, yani Türkiye'de her gün sigara nedeniyle Atlantik'te bir uçak düştüğünü dile getirdi.

Basına kapalı olarak devam eden toplantıya, kamunun üst düzey yöneticilerinin yanı sıra yerel yönetim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Basına kapalı bölümde İstanbul ilinde 19 Temmuzdan itibaren uygulanacak yasağa ilişkin düzenlemeler ele alındı.

Kaynak: Haberturk

Yorumlar