Biz yokken olan önemli olaylar üzerine makaleler... 3) 29 Nisan 2009 Genelkurmay Basın Toplantısı

sayın başbuğ, toplantının soru-cevap şeklinde olacağını belirtmiş ve soru-cevap faslına geçilmeden önce ağırlıkla, kamuoyunda ergenekon davası olarak bilinen dava üzerinde olan elli dakikalık bir konuşma yapmıştır.

paşa, toplantıda, medyanın erenekon davası konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini özellikle vurguladı. hatta bir gazetecinin, ergenekon davası sözünü yanlış buldu ve gazeteciyi davadan bahsederken, davanın numarası ile bahsedilmesi konusunda uyardı. bununla beraber; söz alan mehmet ali birand'ın, her yerden silah ve mühimmat fışkırıyor sözünü de eleştirdi ve sizin bu üslubunuz kamuoyunu yanlış yönlendiriyor diye azarladı. gelen bir soru üzerine ise sayın başbuğ, biz demokratik-hukuk devletine muhalefet etme düşüncesinde ve çabasındakileri içimizde barındırmayız dedi. üstelik barındırmayız kelimesini tekrar tekrar vurgulayarak... bu da sayın başbuğ'un darbecilere karşı olan tavrının açık bir göstergesi idi.

sayın başbuğ, kazılarda bulunan silah ve mühimmatın ordu envanterinde olmadığını ve 1998 yılından bu yana yer altında, ordunun hiçbir silah ve mühimmatının bulunmadığını da sözlerine ekledi. bunu belirtirken de, silah ve mühimmat kelimelerinin farkından uzun uzun bahsetti. başbuğ, bu silah ve mühimmatlar sadece orduya verilmiyor. ordu, sadece bunun %30'unu alıyor. bunlar emniyetindir demiyorum ama emniyete de verilmektedir dedi. (MKE, birkaç gün önce yaptığı açıklamada Ergenekon kazılarında ele geçirilen silah ve mühimmatlardan seri numaraları okunabilenlerin bir kısmının Ordu Envanterinde olduğunu açıkladı)

ayrıca, gazeteciler sormamasına ragmen, siz sormadınız ama ben söyleyeyim diyerek gata ile ilgili yapılan spekülasyonlara da cevap verdi. özellikle ergenekon konusunda, paşa'nın çok hazırlıklı geldiği gözlendi.

ergenekon dışında birçok konuya değinen başbuğ, bedelli askerlik ile ilgili soruları da cevapladı. şu anda ordunun personel açığı oldugunu, 2008 yılında, personel ihtiyaçlarının sadece %63'ünü karşılayabildiklerini ayrıca terör ile mücadele devam ederken, bedelli askerliği halkımıza açıklayamayacaklarını belirterek, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını ve gelecekte de gündemlerine girmeyeceğini söyledi.

toplantıda, başbuğ'un değindiği ve özellikle askerliğini yapmamış vatandaşlarımızı ilgilendiren bir başka konu ise; tek tip askerlik konusu üzerinde çalıştıklarını söylemesi oldu. yani; gelecekte kısa dönem askerlik kaldıracak ama bunun nasıl olacağı hakkında sayın başbuğ bilgi vermedi, üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ırak'tan pakistan'a, afganistan'a kadar birçok konuda konuşan sayın başbuğ, ermenistan ve azerbeycan ile ilişkiler konusunda başbakan'ın, ermenistan, işgal ettiği azerbeycan topraklarından çekilmedikçe sınır kapılarını açmayı düşünmüyoruz şeklindeki sözlerini hatırlatarak, biz de böyle düşünüyoruz dedi.

toplantının sonunda, türkiye ve suriye arasında yapılan ortak tatbikat ile ilgili israil'in endişelerinin sorulması üzerine, genelkurmay başkanı; biz büyük bir ülkeyiz, bir tatbikat yapacağımız zaman israil'den ya da başka bir ülkeden izin alacak değiliz dedi.

toplantının son sözünde, sayın başbuğ, toplantı boyunca özellikle vurguladığı gibi türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve ordunun yargıya saygılı olduğunu özellikle söyledi.

Yorumlar